Wat is weerstand?

Een goede weerstand is een optimale fysieke conditie zodat je lichaam in staat is om schadelijke bacteriën en virussen zo snel en effectief mogelijk aan te pakken op het moment dat deze in het lichaam binnendringen.

Het lichaam beschikt over het immuunsysteem (IS) om dat te doen.

Het Eerste lijn IS is het afweersysteem. Het is actief via onze huid, slijmlagen, luchtwegen en darmen.

80% van ons afweersysteem vindt plaats in de slijmvliezen, de darmen zijn een belangrijk onderdeel van het IS.

Een gezonde darmflora is belangrijk bij het optimaal functioneren van het IS.

De darmflora heeft verschillende functies, zoals het lichaam beschermen tegen virussen, bacteriën, schimmels, het produceren van enzymen die helpen bij de voedselvertering. De darmflora produceert ook vetzuren voor het goed functioneren van de darmbarrières, en zorgt voor een goede zure omgeving zodat virussen en bacteriën niet kunnen overleven.

Er bestaan factoren die de darmflora kunnen beschadigen zoals chloor (bv in zwembad), stress, alcohol, suikers, medicijnen (zuurremmers, anticonceptie, antibiotica), te weinig voedingsvezels, te veel eiwitten, NoCx (stoffen uit onze voeding die lichaamsvreemd zijn).

Een beschadigde darmflora kan leiden tot klachten zoals allergieën (hooikoorts), huidproblemen (acne, eczeem), geprikkelde darmsyndroom, auto-immuunziekten (reuma), depressies, hormonale klachten.

Zorg goed voor je darmen door de juiste voeding te eten!!

 2. Wat is juiste voeding?

De juiste voeding is de basis van een goed afweersysteem.

Pas je voeding aan of eet als de oermens:

De oermens leefde eens met de natuur en at geen bewerkt voedsel, geen suikers behalve fruit, geen granen, geen zuivelproducten. Maar hij voedde zich met vezelrijke groenten, fruit, noten en zaden en eiwitten uit vlees en vis.

Tegenwoordig bestaat de juiste voeding uit de bouwstoffen koolhydraten, eiwitten, vetten en zoveel mogelijk belangrijke micronutriënten (vitaminen, mineralen, spoorelementen).

Vitaminen, mineralen en spoorelementen zijn essentieel voor een goeie stofwisseling van de cellen.

Deze zitten in veel soorten onbewerkte, (biologische) producten zoals (zee)groenten, kiemen, kruiden en specerijen, fruit. Rauwkost en onbewerkt voedsel dienen dagelijks te worden gegeten omdat in onbewerkte gewassen alle micronutriënten nog geheel aanwezig zijn.

Groente en fruit zijn ook rijk aan voedingsvezels.

Voedingsvezels zijn plantaardige stoffen, meestal koolhydraten, die niet door de menselijke spijsverteringsenzymen kunnen worden afgebroken. Voedingsvezels zijn echter belangrijk voor het goed functioneren van de darmen.

Mijn advies is dan ook variëren. Je moet zoveel mogelijk verschillende voedingsstoffen binnen krijgen. Elk product product heeft verschillende karakteristieken en groeit op zijn eigen manier. De vorm, de kleur, de smaak zeggen veel over de kracht van alle groente en fruit. Dus volop eten in alle kleuren van de regenboog!

3/4 van het eten op ons bord zou uit groenten moeten bestaan, gecombineerd met vruchten en eiwit uit bronnen zoals peulvruchten, vis, vlees, gevogelte, eieren en andere vleesvervangers.

Het is ook belangrijk om deze aan te vullen met gezonde granen en pseudogranen zoals haver, quinoa, spelt, boekweit.

Noten en zaden zijn rijk aan goede vetten en kunnen een maaltijd compleet maken, Maar ze zijn ook lekker als tussendoortje.

Het gebruik van eerlijke vetten en oliën, zoals roomboter en olijfolie extra vierge zijn onmisbaar en belangrijk voor alle regelsystemen in ons lichaam.

De juiste voeding bestaat zo veel mogelijk uit biologische levensmiddelen omdat de producten zo min mogelijk pesticiden bevatten, niet genetisch worden gemanipuleerd, en worden verbouwd op mineraalrijke grond.

Voldoende water drinken

Het lichaam bestaat voor 80% uit water. De processen in je lichaam hebben allemaal een bepaalde hoeveelheid water nodig om te functioneren: algemeen 1,5 à 2 l water. Als je dorst hebt, wijst dat er meestal op dat je niet genoeg water hebt gedronken. 

Je kunt het beste drinken: water, kruidenthee, groene thee.