Ademhalen is de belangrijkste manier om energie tot ons te nemen (inademen) en weer los te laten (uitademen).

Deze uitwisseling zorgt ervoor dat we de levensenergie tot ons kunnen nemen. We hebben voor ieder onderdeel van ons lichaam energie nodig, van top tot teen.

Onregelmatig, oppervlakkig of beperkt ademen leidt tot een beperking van energietoevoer naar lichaam en geest. Het beperken van ons ademhalingssysteem vindt volledig onbewust plaats.

We kunnen zowel bewust als onbewust de ademhaling beïnvloeden. Via ademhaling hebben we invloed op ons fysieke lichaam en ook op onze emoties en denken. Een rustige denkgeest heeft ook een rustige ademhaling.

Fysieke werking van de ademhaling

We ademen lucht in via onze neus. De lucht komt in de luchtpijp terecht.

Deze luchtpijp vertakt zich in 2 longen, dan in vele kleine buisjes, de bronchiën. Vervolgens komt de lucht in de longblaasjes terecht. Om elk longblaasje zit een heel fijn netwerk van bloedvaten. Het bloed stroomt hierdoor heen. In de longblaasjes vindt de uitwisseling van zuurstof en koolzuurgas plaats.

Het bloed brengt zuurstof naar alle weefsels. Vervolgens geeft het weefsel afvalstoffen, koolstofdioxide, weer mee aan het bloed en die brengt het terug naar de longblaasjes. De koolstofdioxide ademen we uit.

Dit proces gaat de hele dag door zonder dat je er over hoeft na te denken.

Stofwisseling of verbranding

De cellen hebben brandstof nodig  voor het omzetten van voedingsstoffen in energie. Bijv. glucose is een belangrijke brandstof voor ons lichaam. Naast brandstof is zuurstof nodig voor het verbranden van de voedingstoffen oftewel het aanmaken van energie. Dus ademen is eigenlijk net een vuurtje stoken. Zonder zuurstof vindt er dan ook geen verbranding plaats en de zuurstof zit in de lucht de we inademen.

De energie die vrijkomt bij verbranding gebruiken we voor alle vitale lichaamsfuncties zoals hartslag, ademhaling, spijsvertering, hormonen en andere activiteiten.

Door actieve ademoefeningen zoals in de Wim Hof methode stimuleer je krachtig de lymfedrainage door het creëren van drukverschillen in de thorax. Ook hierdoor wordt het lichaam gereinigd.

Actief ademen leidt tot een PH stijging, dat wil zeggen weinig CO2 in het bloed of minder verzuring, en zorgt voor het verdringen van signalen van angst of paniek. Dus fout ademhalen kan leiden tot paniekaanvallen.

Wim Hof Methode ademhalingstechnieken voor meer veerkracht en vitaliteit

Door prikkels toe te dienen wordt het lichaam uitgedaagd om opnieuw zijn balans te vinden.

De Wim Hof Methode kenmerkt zich in een hyperventilatie fase en een retentie fase.

Hyperventilatie-fase

Stimuleert de sympathicus van het autonome zenuwstelsel, dat veel functies aanstuurt zonder dat wij daar bewust van zijn: hartslag, ademhaling, ontlasting, zweten etc

De sympathicus is het deel dat we kunnen vergelijken met het gaspedaal van een auto. Als de sympathicus geactiveerd wordt, gaat de hartslag omhoog, de ademhaling sneller, doorbloeding naar de spieren verbetert en de spijsvertering staat stil. Denk aan de reacties van vechten en vluchten waar de sympathicus wordt geactiveerd.

Retentie-fase

Stimuleert de parasympathicus van het autonome zenuwstelsel. De parasympathicus is het deel dat we kunnen vergelijken met het rempedaal van een auto. Dan gaat de ademhaling langzamer, de hartslag daalt, de doorbloeding komt op gang, evenals de spijsvertering.

De parasympathicus is belangrijk bij herstel, rust en het aanvullen van energievoorraden.

Als de balans tussen de sympathicus en de parasympathicus langdurig verstoord is, zal dat veel klachten kunnen veroorzaken: vermoeidheid, concentratieproblemen, gejaagdheid, hartkloppingen, duizeligheid…

Met de WH ademmethode wordt de sympathicus gestimuleerd in de hyperventilatie-fase en de parasympathicus in de retentie-fase.

De WHM geeft het lichaam veerkracht en belastbaarheid en kan helpen bij ontregeling van het autonome zenuwstelsel (burn-out, chronische vermoeidheidsyndroom, paniekaanvallen).

Mijn persoonlijke ervaring:

Sinds maart 2020, in het begin van de eerste Lockdown, pas ik de methode bijna iedere dag toe. Dit blijkt  een van de beste investeringen in mezelf: ik ervaar meer energie, vitaliteit, vertrouwen, gevoel van aarden. Ik combineer het met meditatie, het versterkt het effect van de oefening.

Verder geeft dit me het gevoel dat ik actief voor mijn longen zorg en ze sterker maak.

Liefs,

Socketia